Μια συνταγή από τον σεφ Σάββας Σάββα
Υλικά
Για τα μπέργκερ
- 1 κιλό βοδινό κιμά διπλοαλεσμένο
- 20 γρ πελτέ ντομάτας
- Αλάτι – ΔΙΑΛΕΚΤΟ
- Πιπέρι Αλεσμένο – ΔΙΑΛΕΚΤΟ
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια με καπνιστό μπέικον
- 2 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 50 μλ ελαιόλαδο - ΔΙΑΛΕΚΤΟ
- 20 γρ καστανή ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- 10 φέτες καπνιστό μπέικον σε φέτες - ΔΙΑΛΕΚΤΟ
Για το στήσιμο των μπέργκερ (προαιρετικά)
- Ψωμάκια μπέργκερ με τυρί
- 4 φέτες τυρί τσένταρ - ΔΙΑΛΕΚΤΟ
- 4 τηγανιτά αυτά – ΦΡΕΣΚΟΔΙΑΛΕΚΤΟ
- Μαρούλι
- Ντομάτα σε φέτες
- Αγγουράκι σε φέτες
Για το σερβίρισμα
- 1 λεμόνι σε φέτες
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο ΔΙΑΛΕΚΤΟ
- Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μέθοδος
Για τα μπέργκερ: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ακολούθως παίρνουμε τον κιμά και κάνουμε μπαλίτσες των 200 γραμμαρίων περίπου και τις πλάθουμε να γίνουν μεγάλα μπιφτέκια. Βάζουμε ένα σχαροτηγάνο να ζεσταθεί καλά και πρώτα σοτάρουμε τα μπέργκερ εξωτερικά και μετά τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά με τυρί τσενταρ από πάνω.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά. Κόβουμε το μπέικον σε πολύ λεπτές φέτες. Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και μετά το μπέικον και αφήνουμε να ροδίσει για 3 με 4 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 30 λεπτά περίπου μέχρι ροδίσουν πολύ καλά τα κρεμμύδια. Στο τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη το αλάτι και το πιπέρι.
Για το στήσιμο: Κόβουμε τα ψωμάκια του μπέργκερ από τη μέση και τα βάζουμε σε ζεστό φούρνο για 2 λεπτά να ζεσταθούν. Μετά το αλείφουμε με λίγη μαγιονέζα και κέτσαπ. Βάζουμε πάνω το βοδινό μπέργκερ, το καραμελωμένο κρεμμύδι, την ντομάτα, το αγγουράκι και το αυγό.