Υλικά
- 2 Χοιρινά κότσια περίπου 300γρ το κάθε ένα
- 100 ml ελαιόλαδο - Διαλεκτό
- 1 κ.γ μουστάρδα αγγλική - Διαλεκτό
- 1 κ.γ σκόνη πάπρικα - Διαλεκτό
- 6 κλωναράκια ξηρή σπατζιά (φασκόμυλο) - Διαλεκτό
- Αλάτι και κόκκοι πιπέρι - Διαλεκτό
- Νερό για το ταψί
- Αλουμινόχαρτο και λαδόκολα
Για τον πουρέ πατάτας
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
- Αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 ml φρέσκα κρέμα γάλακτος
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι - Διαλεκτό
Για την Πίκλα αγγουράκι
- 2 αγγούρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 200 γρ. ζάχαρη
- 300 ml ξύδι - Διαλεκτό
- 1 κ.γ. σπόρους ξηρό κόλιανδρο - Διαλεκτό
- 1 Αστεροειδή γλυκάνισο
- 2-3 κόκκοι κάρδαμο
- 1 κ.γ. ανάμεικτοι κόκκοι πιπεριών - Διαλεκτό
- 1 κ.γ. αλάτι - Διαλεκτό
Μέθοδος
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς (αέρα).
Παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα κουζίνας, το στρώνουμε στον πάγκο μας και βάζουμε το κότσι στο κέντρο της λαδόκολλας. Λαδώνουμε το κότσι και τοποθετούμε λίγη πάπρικα, φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι και με τα χέρια μας αλείφουμε όλα τα υλικά επάνω στο κότσι.
Καλύπτουμε την λαδόκολλα με αλουμινόχαρτο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα κότσια και ψήνουμε για 4 ώρες στους 160 βαθμούς (αέρα).
Αφού περάσουν οι 4 ώρες ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 220 βαθμούς (αέρα), ανοίγουμε από επάνω το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η κρούστα του χοιρινού.
Για τον πουρέ πατάτας: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πλυμένες και καθαρισμένες πατάτες μέσα και τις καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε μέσα μια πρέζα αλάτι. Αφήνουμε να πάρει βράση και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες εντελώς (20-25 λεπτά περίπου). Αφού ψηθούν τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας) πιέζουμε τις πατάτες μέχρι να τις πολτοποιήσουμε και να ομογενοποιηθούν και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με την φρέσκα κρέμα μέχρι να ζεσταθεί.
Περιχύνουμε το ζεστό μείγμα κρέμας-βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει πουρέ και αλατοπιπερώνουμε.
Για το αγγουράκι τουρσί: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, τους σπόρους κόλιανδρου, το κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τους διάφορους κόκκους πιπεριού και το αλάτι, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αγγούρια που κόψαμε σε φέτες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μόλις πάρει μία βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με τη ξιδάτη καραμέλα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτονται στην επιφάνεια του μείγματος και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να κρυώσει το μείγμα.