For more information Search Our Stores.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Υλικά 

Για το Χταπόδι

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γρ.)- Διαλεκτό Τ4 Χταπόδι

1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια

1 φύλλο δάφνης

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε λεπτές φέτες

100 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Διαλεκτό

100 ml. βαλσάμικο ξίδι

Λίγο Φυσικό θαλασσινό Αλάτι – Διαλεκτό
 
Αλεσμένοι κόκκοι Πιπεριών – Διαλεκτό

2 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα
 
2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο

Για την Φάβα

1 λίτρο νερό

200 γρ. λουβάνα κίτρινη (φάβα-κίτρινες φακές) – Διαλεκτό

1 καρότο κομμένο σε μικρά κομμάτια
 
1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
 
150 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Διαλεκτό

Θαλασσινό αλάτι – Διαλεκτό

Αλεσμένοι κόκκοι πιπεριών – Διαλεκτό
 
1 κ.γ. κουρκουμά – Διαλεκτό

 profiterol

Μέθοδος

Για το Χταπόδι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°c βαθμούς αέρα. Τοποθετούμε τα 2 κομμάτια λαδόκολλας πάνω από τα 2 κομμάτια αλουμινόχαρτου. Τοποθετούμε στην μέση το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα σε μικρά κομμάτια και από επάνω βάζουμε το χταπόδι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής από πάνω. Κλείνουμε το χταπόδι με τις άκριες από τη λαδόκολλα και μετά κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο σε πακέτο.
Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου 2 ώρες στους 180°c βαθμούς (αέρα).
Αν θέλουμε μπορούμε να ροδοκοκκινίσουμε το χταπόδι ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 200°c βαθμούς (αέρα) και αφού περάσουν οι 2 ώρες στους 180°c βαθμούς, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 20 λεπτά.

Για τη φάβα

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και τον σκόρδο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τη λουβάνα (φάβα) στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το νερό και τον κουρκουμά.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσει η φάβα για περίπου 30 λεπτά.
Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη φάβα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα λαχανικά με την φάβα και γίνει πουρές.
Σερβίρουμε το πιάτο μας βάζοντας στη βάση πουρέ φάβας και από επάνω το χταπόδι και ραντίζουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι.

News & Recipies

New Project 27

10 Delightful Healthy Pasta Recipes for you and your family, «eat healthy, eat pasta!»

Learn more

1, Ellados Avenue
8020 Paphos, Cyprus

+357 26 936 600

[email protected]