Υλικά
Για τη Βασική Ζύμη
- 500γρ. αλεύρι χωριάτικο – Διαλεκτό
- 500γρ. αλεύρι Φαρίνα – Διαλεκτό
- 12γρ. μαγιά
- 50ml ελαιόλαδο – Διαλεκτό
- 1κ.γ. αλάτι - Διαλεκτό
- Περίπου 520ml χλιαρό νερό
Για τις Ελιωτές
- 100γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- Λίγη σκόνη κανέλα – Διαλεκτό
- Πιπέρι – Διαλεκτό
Για τις Χαλλουμωτές
- 150γρ. χαλούμι κομμένο σε μικρά κομμάτια – Φρεσκοδιαλεκτό
- 1/3 δέσμης φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- Λίγη σκόνη κανέλα – Διαλεκτό
- Λίγο σουσάμι για την επικάλυψη
Μέθοδος
Για τη Βασική Ζύμη: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για ώρα να φουσκώσει. Αφού περάσει 1 ώρα παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε στα δύο.
Για τις Ελιωτές: Παίρνουμε τη μισή ζύμη από το ζυμάρι που φτιάξαμε προηγουμένως και προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι, τον δυόσμο, τις ελιές, την κανέλα και το πιπέρι και τα πιέζουμε στη ζύμη μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμάρι με ελιές. Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε και αφήνουμε τις ελιωτές να ξεκουραστούν για 40 λεπτά πριν τις ψήσουμε μέσα στον φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°c για 40 λεπτά.
Για τις Χαλλουμωτές: Παίρνουμε την άλλη μισή ζύμη από το ζυμάρι που φτιάξαμε προηγουμένως και βάζουμε μέσα το χαλλούμι και τον φρέσκο δυόσμο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμάρι με χαλλούμι. Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε και αφήνουμε τις χαλλουμωτές να ξεκουραστούν για 40 λεπτά πριν τις ψήσουμε μέσα στον φούρνο. Μπορούμε να προσθέσουμε σησάμι από πάνω εάν θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°c για 40 λεπτά.