Υλικά
- 2 μεγάλα καλαμάρια, καθαρισμένα
- 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Διαλεκτό
- 2 κλωναράκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδο - Διαλεκτό
- 200 γρ. πουργούρι – Διαλεκτό
- 200 ml νερό
- 6-8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 50 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ροδέλες
- 1/3 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
- 200 γρ. θρυμματισμένη φέτα – Φρεσκοδιαλεκτό
- Θαλασσινό αλάτι – Διαλεκτό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι – Διαλεκτό
Για το ταψί:
- 200 γρ. ψιλοκομμένη σάλτσα ντομάτας
- 100 ml ούζο – Διαλεκτό
- 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Διαλεκτό
- Θαλασσινό αλάτι – Διαλεκτό
Πουρέ λιαστής πιπεριάς Φλωρίνης :
- 4 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες σε βαζάκι
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Διαλεκτό
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη – Διαλεκτό
- Θαλασσινό αλάτι – Διαλεκτό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι – Διαλεκτό
Μέθοδος
Για τα καλαμάρια:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρoυμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το πουργούρι και μετά από λίγο το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρoυμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το πουργούρι και μετά από λίγο το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα ντοματίνια, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε το πλιγούρι για 8-10 λεπτά μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό και να μαλακώσει. Τέλος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο στη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα από το πουργούρι από το άνοιγμα της πλευράς των πλοκαμιών. Προσέχουμε να μην ξεχειλίσουν και να τα παραγεμίσουμε, γιατί το πουργούρι θα φουσκώσει και άλλο στο ψήσιμο και θα σκάσουν τα καλαμάρια. Κλείνουμε το κάθε άνοιγμα με δύο οδοντογλυφίδες με πλοκάμια μπροστά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C (αέρα) και σε ένα μέτριο ταψί προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, το ούζο, το ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τα καλαμάρια, το ένα δίπλα στο άλλο, και σκορπίζουμε ανάμεσά τους τη σάλτσα ντομάτας. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Για το πέστο λιαστής Πιπεριάς Φλωρίνης
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο multi και τα πολτοποιούμε.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο multi και τα πολτοποιούμε.
Για το στήσιμο
Βάζουμε στο πιάτο πουρέ λιαστής πιπεριάς Φλωρίνης, και από επάνω λίγη από τη γέμιση και πιο πάνω τα γεμιστά καλαμάρια και γαρνίρουμε με λίγη φρέσκα σαλάτα και ελαιόλαδο.με το δεύτερο μπισκότο σοκολάτας. Παγώνουμε για 6 ώρες ή ένα βράδυ και μετά κόβουμε σε κομμάτια. Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα παγωτά σάντουιτς με λιωμένη κουβερτούρα, πολύχρωμη τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα.