Υλικά
Για τα Μπουρεκάκια με Χαλούμι- 1 ψαρονέφρι φιλέτο χοιρινό, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 200 γρ. χαλούμι, κομμένο σε στικς – Φρεσκοδιαλεκτό
- 10-12 παστά σύκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- Φρέσκα φύλλα δυόσμου
- Αλάτι και πιπέρι
- Βιολογικό έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο- ΒιοΔιαλεκτό
- Λίγα Μανιτάρια Πλευρώτους κομμένα στη μέση
- Φρέσκο θυμάρι
- 200 ml κρασί Κουμανδαρία
- 50 ml Ροδόµελο (Πετιμέζι)
- Λίγο φρέσκο Ρόδι για διακόσμηση
- 1 kg πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 100 ml γάλα
- 50 γρ. βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο Σχινόπρασο ψιλοκομμένο
Μέθοδος :
Προετοιμασία του ψαρονεφριού:Κόβουμε το ψαρονέφρι σε λεπτές φέτες, πάχους περίπου 4-5 εκατοστών. Τοποθετούμε τις φέτες ανάμεσα σε δύο φύλλα μεμβράνης και χτυπάμε ελαφρά με ένα σφυράκι κουζίνας ή έναν πλάστη, ώστε να γίνουν πιο λεπτές και να έχουν ομοιόμορφο πάχος.
Σε κάθε φέτα ψαρονέφρι, τοποθετούμε μία φέτα χαλούμι, μερικές φέτες από παστό σύκο και 1-2 φύλλα φρέσκου δυόσμου. Διπλώνουμε τη φέτα ψαρονέφρι σε ρολό και στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα ώστε να μείνει κλειστό, δημιουργώντας μικρά «μπουρεκάκια».
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα γεμιστά μπουρεκάκια στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, περίπου 3-4 λεπτά ανά πλευρά.
Όταν τα μπουρεκάκια έχουν ροδίσει καλά, σβήνουμε με Κουμανδαρία. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και αφήνουμε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί ελαφρώς και μετά προσθέτουμε το Ροδόμελο, αφήνοντας τη σάλτσα να δέσει και να γίνει ωραία και δεμένη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα γεμιστά μπουρεκάκια στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, περίπου 3-4 λεπτά ανά πλευρά.
Όταν τα μπουρεκάκια έχουν ροδίσει καλά, σβήνουμε με Κουμανδαρία. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και αφήνουμε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί ελαφρώς και μετά προσθέτουμε το Ροδόμελο, αφήνοντας τη σάλτσα να δέσει και να γίνει ωραία και δεμένη.
Για τον Πουρέ Πατάτας:
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά, περίπου 25-30 λεπτά. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με έναν πολτοποιητή πατάτας ή με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν λείες.
Προσθέτουμε βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στις πατάτες. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πετύχουμε επιθυμητή υφή.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και μια πρέζα μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας καλά.
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά, περίπου 25-30 λεπτά. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με έναν πολτοποιητή πατάτας ή με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν λείες.
Προσθέτουμε βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στις πατάτες. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πετύχουμε επιθυμητή υφή.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και μια πρέζα μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας καλά.
Για το Στήσιμο:
Βάζουμε τον πουρέ Πατάτας στη βάση και από πάνω προσθέτουμε τα γεμιστά μπουρεκάκια και περιχύνουμε τη σάλτσα κουμανδαρίας με Ροδόμελο. Διακοσμούμε το πιάτο με φρέσκο ρόδι.