Περισσότερες λεπτομέρειες στην Αναζήτηση Υπεραγορών.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Μια συνταγή από τον σεφ Σάββας Σάββα

Υλικά

Για το κοτόπουλο
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο 1,5 κιλό
  • Αλάτι Διαλεκτό 
  • Πιπέρι Διαλεκτό
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 100 μλ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Διαλεκτό
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι

Για το πουργούρι
200 γρ πουργούρι Διαλεκτό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
6-8 σύκα παστά
250 μλ χυμό πορτοκάλ
ι200 μλ ζωμό κοτόπουλο
1 κ.γ κουρκουμά σε σκόνη Διαλεκτό  
Λίγο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
50μλ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το τελειώμα Διαλεκτό
Φυσικό θαλασσινό αλάτι Διαλεκτό
Πιπέρι Διαλεκτό

 Soupies me Spanaki Katsarolas

Μέθοδος

Για το κοτόπουλο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κύβο ζωμού κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το φρέσκο θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν μια αρωματική πάστα και το αφήνουμε στην άκρη.Για το κοτόπουλο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κύβο ζωμού κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το φρέσκο θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν μια αρωματική πάστα και το αφήνουμε στην άκρη.Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω, να ακουμπάει στον πάγκο εργασίας και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος στο στήθος κοτόπουλο από τον λαιμό προς την κοιλιά και έτσι ανοίγουμε το κοτόπουλο.Ανοίγουμε την διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το κοτόπουλο πεταλούδα από πάνω. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη από πάνω και μετά με σφυρί κουζίνας το χτυπάμε να ανοίξει ομοιόμορφα.Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο ώστε τώρα να έχουμε το στήθος προς τα πάνω και να το βλέπουμε και η ανοιγμένη κοιλιά του να ακουμπάει στην επιφάνεια εργασίας. Αλείφουμε την αρωματική πάστα πάνω στο κοτόπουλο και μαρινάρουμε για 24ώρες.Για ψήσιμο κοτόπουλο στον φούρνο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα). Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί πάνω σε σχάρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα) για 1 ώρα.Για ψήσιμο του κοτόπουλου στο μπάρμπεκιου (σχάρα): Αφού ανάψουμε τα κάρβουνα (αν χρησιμοποιούμε ψησταριά με κάρβουνα) και πυρώσουν πολύ καλά, τα αραιώνουμε και αφήνουμε 5 λεπτά πριν βάλουμε το κοτόπουλο και το ψήσουμε.Τοποθετούμε το κοτόπουλο ανοιχτό σε σχήμα πεταλούδας σε γραδέλα και το βάζουμε με την πέτσα να ακουμπάει στη σχάρα και ψήνουμε για 15 λεπτά να ροδίσει. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά.

Για το πουργούρι με σύκα και φρέσκα αρωματικά: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει. Κόβουμε σε μικρούς τα παστά σύκα τα ρίχνουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 -3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το πουργούρι και ψήνουμε για 1 λεπτο σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και το ζωμό κότας,  την σκόνη κουρκουμά  καια νακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφού περάσουν τα 5 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένο να ψηθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα (φρέσκο κρεμμυδάκι, φρέσκος κόλιαδρος, φρέσκος μαϊντανός), αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

 

Νέα & Συνταγές

New Project 27

10 Υπέροχες και Υγιεινές Συνταγές με ζυμαρικά που θα απολαύσετε εσείς και η οικογενεία σας, «eat healthy, eat pasta!»

Μάθετε περισσότερα

Λεωφόρος Ελλάδος 1
8020 Πάφος, Κύπρος

+357 26 936 600

[email protected]