Μια συνταγή από τον σεφ Σάββας Σάββα
Υλικά
Για το κοτόπουλο- 1 ολόκληρο κοτόπουλο 1,5 κιλό
- Αλάτι Διαλεκτό
- Πιπέρι Διαλεκτό
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 100 μλ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Διαλεκτό
- Λίγο φρέσκο θυμάρι
Για το πουργούρι
Μέθοδος
Για το κοτόπουλο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κύβο ζωμού κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το φρέσκο θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν μια αρωματική πάστα και το αφήνουμε στην άκρη.Για το κοτόπουλο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κύβο ζωμού κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το φρέσκο θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν μια αρωματική πάστα και το αφήνουμε στην άκρη.Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω, να ακουμπάει στον πάγκο εργασίας και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος στο στήθος κοτόπουλο από τον λαιμό προς την κοιλιά και έτσι ανοίγουμε το κοτόπουλο.Ανοίγουμε την διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το κοτόπουλο πεταλούδα από πάνω. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη από πάνω και μετά με σφυρί κουζίνας το χτυπάμε να ανοίξει ομοιόμορφα.Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο ώστε τώρα να έχουμε το στήθος προς τα πάνω και να το βλέπουμε και η ανοιγμένη κοιλιά του να ακουμπάει στην επιφάνεια εργασίας. Αλείφουμε την αρωματική πάστα πάνω στο κοτόπουλο και μαρινάρουμε για 24ώρες.Για ψήσιμο κοτόπουλο στον φούρνο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα). Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί πάνω σε σχάρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα) για 1 ώρα.Για ψήσιμο του κοτόπουλου στο μπάρμπεκιου (σχάρα): Αφού ανάψουμε τα κάρβουνα (αν χρησιμοποιούμε ψησταριά με κάρβουνα) και πυρώσουν πολύ καλά, τα αραιώνουμε και αφήνουμε 5 λεπτά πριν βάλουμε το κοτόπουλο και το ψήσουμε.Τοποθετούμε το κοτόπουλο ανοιχτό σε σχήμα πεταλούδας σε γραδέλα και το βάζουμε με την πέτσα να ακουμπάει στη σχάρα και ψήνουμε για 15 λεπτά να ροδίσει. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά.
Για το πουργούρι με σύκα και φρέσκα αρωματικά: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει. Κόβουμε σε μικρούς τα παστά σύκα τα ρίχνουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 -3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το πουργούρι και ψήνουμε για 1 λεπτο σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και το ζωμό κότας, την σκόνη κουρκουμά καια νακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφού περάσουν τα 5 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένο να ψηθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα (φρέσκο κρεμμυδάκι, φρέσκος κόλιαδρος, φρέσκος μαϊντανός), αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.