Υλικά
Για την μπριζόλα
- 1 μεγάλη μοσχαρίσια μπριζόλα 700γρ (πάχος περίπου 3,5 cm)
- 100 ml ηλιανθέλαιο – Διαλεκτό
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- Θαλασσινό αλάτι – Διαλεκτό
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι - Διαλεκτό
Για τις πατάτες
- 500 γρ. πατάτες με φύλλο κομμένες σε τσιπς
- 1 λίτρο ηλιανθέλαιο για τηγάνισμα - Διαλεκτό
- Ρίγανη ξηρή - Διαλεκτό
- Αλάτι - Διαλεκτό
Για την σάλτσα Τσιμιτσούρι
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ¼ ματσάκι κόλιανδρου
- 1 κ. γ. ρίγανη ξηρή
- 100 ml ελαιόλαδο – Διαλεκτό
- 50 ml ξίδι – Διαλεκτό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. μπούκοβο – Διαλεκτό
- ½ κ.γ. αλάτι – Διαλεκτό
Μέθοδος
Για την μπριζόλα: Βγάζουμε την μπριζόλα από το ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την μαγειρέψουμε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140 βαθμούς (αέρα).
Αλατοπιπερώνουμε καλά τη μπριζόλα και από τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε την μπριζόλα σε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς και ψήνουμε την μπριζόλα για περίπου 25-35 λεπτά. Όσο ψήνεται η μπριζόλα, ετοιμάζουμε τις πατάτες.
Για τις πατάτες: Κόβουμε τις πατάτες σε μακρόστενα στικς με το φύλλο, τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε ηλιέλαιο μέχρι να τις καλύψει. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια σταθερή βράση. Αφού το λάδι έχει ζεσταθεί, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 με 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε τις πατάτες αφού ροδίσουν και είναι έτοιμες, με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Για τη σάλτσα Τσιμιτσούρι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μίξερ με μαχαίρια και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Μεταφέρουμε σε μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο.
Όταν η μπριζόλα είναι έτοιμη την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Ζεσταίνουμε λίγο ηλιανθέλαιο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τη μπριζόλα μέχρι να ροδίσει καλά πριν την αναποδογυρίσουμε και προσθέσουμε το βούτυρο, το σκόρδο και το δεντρολίβανο στο τηγάνι. Με ένα κουτάλι αλείφουμε συνεχώς τις μπριζόλες με το λιωμένο βούτυρο και τα αρωματικά. Αφαιρούμε τη μπριζόλα από το τηγάνι, την κόβουμε σε λεπτές φέτες και την σερβίρουμε με τις τραγανές πατάτες και την σάλτσα τσιμιτσούρι.