Υλικά
- 250 γρ. φακές
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 300 γραμμάρια ρύζι πάρποιλντ βρασμένο
- λαχανικά της αρεσκείας σας
- δυόσμο ή/και μαϊντανό φρέσκο
- ελαιόλαδο
- ξύδι
- αλάτι-πιπέρι
- 200 γραμμάρια φέτα (προεραιτικά)
- 2 κρητικά ντάκος ή κανονικά παξιμάδια (προεραιτικά)
Διαδικασία
- Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ με 1 λίτρο καυτό νερό και 1 κ.γ. αλάτι για μια ώρα. Δεν χρειάζεται να τις μουλιάσουμε παραπάνω. Το νάτριο από το αλάτι αντικαθιστά κάποια από τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου που υπάρχουν στη φλούδα από τις φακές κάνοντας τες πιο διαπερατές στο νερό και με πιο μαλακά φλούδια ώστε να μην σπάνε στο μαγείρεμα. Το καυτό νερό συντομεύει την ώρα που χρειάζονται για να μουλιάσουν οπότε σε μια ώρα είναι έτοιμες.
- Σουρώνουμε τις φακές και έπειτα τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ζωμό, το σκόρδο, την δάφνη και 1/2 κ.γ. αλάτι. Σκεπάζουμε με καπάκι. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μείνουν τραγανές, για 15 λεπτά περίπου. Στραγγίζουμε τις φακές μας και τις αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τα λαχανικά ψιλοκομμένα, λάδι, ξύδι, δυόσμο, και προεραιτικά τριμμένη φέτα και κρητικά ντάκος ή παξιμάδια σε κομμάτια!
- Συμβουλή: Εάν νηστεύετε μπορείτε να παραλείψετε την φέτα, και τότε θα είναι μια γευστικότατη, εναλλακτική, και θρεπτική νηστίσιμη συνταγή!