Υλικά
Για τα φαλάφελ
- 300 γρ ρεβίθια ολόκληρα ξηρά – Διαλεκτό
- 1 ξηρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο στα 4
- ¼ δέσμη φρέσκο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
- ¼ δέσμη φρέσκο κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.γ. αλεσμένο κύμινο - Διαλεκτό
- 2 κ.γ. κόλιανδρο ξηρό - Διαλεκτό
- 1 κ.σ. Ταχίνι ακατέργαστη
- Ξύσμα από ένα λεμόνι και χυμό λεμονιού από ένα λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το τηγάνισμα
- 1000 ml ηλιανθέλαιο – Διαλεκτό
Για το ντιπ
- 100γρ στραγγιστό γιαούρτι – Φρεσκοδιαλεκτό
- 100γρ ταχίνι ακατέργαστη
- 4 κ.σ χυμό λεμόνι
- 2 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 2 κ.σ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 10 γρ καβουρδισμένο σησάμι
Για το σερβίρισμα
- Αραβικές πίτες
- Λεμόνι
Μέθοδος
Για τα φαλάφελ
Βάζουμε τα ρεβίθια σε μπολ και τα καλύπτουμε με κρύο νερό με μια πρέζα αλάτι, τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο να φουσκώσουν για 12 με 14 ώρες ή για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε μέσα σε μίξερ με μαχαίρια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα φαλάφελ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά (κατά διαστήματα σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι).
Όταν το μείγμα μας είναι έτοιμο το πλάθουμε με τα χέρια μας σε μικρές ομοιόμορφες μπαλίτσες και μετά τα πιέζουμε να γίνουν μικρά μπιφτεκάκια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε μέσα το λάδι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για περίπου 1-2 λεπτά από την κάθε μεριά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το ντιπ
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και τα αναμιγνύουμε καλά. Γαρνίρουμε με λίγο καβουρδισμένο σησάμι από πάνω.
Συνοδεύουμε τα φαλάφελ με αραβικές πίτες, λεμόνι και ντιπ γιαουρτιού με ταχίνι.